-->

De weg naar de eredivisie

FC Emmen begint zondag om 12.15 uur aan zijn eredivisiedroom. Voor het eerst in de historie speelt de FC op het allerhoogste niveau in Nederland. Tegenstander is ADO Den Haag. Hoe zag de historische weg naar de eredivisie er ook alweer uit? In deze special blikken we terug.

SCROLL, SWIPE OF DRUK OP DE SPATIEBALK OM DOOR TE GAAN

Niemand denkt aan promotie

In augustus 2017 werkt trainer Dick Lukkien in alle rust toe naar de start van de competitie. De doelstelling is duidelijk: minimaal bij de eerste zeven eindigen en de play-offs halen. Niemand durft het woord ‘promotie’ in de mond te nemen. FC Emmen begint met een 2-0 zege, uit tegen RKC Waalwijk.

Abonnement op gelijke spelen

FC Emmen neemt vanaf de tweede speelronde een abonnement op gelijke spelen. Maar liefst zes wedstrijden achter elkaar wordt er niet gewonnen en niet verloren. De club doet zichzelf tekort, zeker tegen Fortuna Sittard. Daarin wordt twee keer de paal en één keer de lat geraakt en mist Anco Jansen een strafschop.

Wisselvalligheid troef

De rood-witten herstellen zich met een zege op Cambuur, maar verliezen daarna van de beloften van PSV en AZ. Tegen FC Oss lijkt de club weer te winnen, maar geeft het de winst vlak voor tijd toch weer uit handen. Daarna verliest Emmen van Helmond Sport en stelt het teleur tegen Almere City FC met, opnieuw, een gelijkspel.

2017 wordt goed afgesloten

FC Emmen herstelt zich van de slechte serie door drie keer op rij te winnen. De FC verslaat MVV en Jong FC Utrecht. Maar de mooiste overwinning is op FC Volendam. Tien minuten voor tijd staat Emmen met 2-1 achter, maar buigt dit om naar een 3-2 overwinning. De club sluit 2017 daarna in stijl af, met twee gelijke spelen.

Valse start in 2018, goede reeks volgt

2018 begint slecht. FC Emmen verliest de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar met 2-1 van FC Eindhoven. In de weken erna verslaat de club achtereenvolgens RKC, koploper Fortuna Sittard, NEC en Go Ahead Eagles. Emmen klimt naar de vierde plek.

Is FC Emmen ineens een titelkandidaat?

In een waar doelpuntenfestijn op de Oude Meerdijk wint Emmen met maar liefst 5-2 van De Graafschap. Het gat met koploper NEC is dan nog maar vijf punten, een maand eerder waren dat nog vijftien. Trainer Lukkien geeft toe dat Emmen zich mengt in de titelstrijd, maar rekent zich niet rijk.

Wisselvalligheid keert terug

Bij FC Emmen denkt eigenlijk niemand aan een kampioenschap. Zelfs een derde periodetitel zit er niet in. Tegen Jong PSV wordt gelijkgespeeld en van Jong AZ zelfs verloren. De club herstelt zich met een zege op FC Oss, maar die zege is niet genoeg. De laatste periode breekt aan.

De play-offvorm is ver te zoeken

FC Emmen presteert matig in die laatste periode. De club speelt twee keer achter elkaar gelijk en verliest thuis van FC Dordrecht. Ook verliest Emmen van FC Volendam, Telstar en Jong Ajax. De club moet vol aan de bak voor een plek in de halve finale van de play-offs. Maar dat lukt.

Billenknijpen tegen NEC

Emmen declasseert NEC in de heenwedstrijd van de halve finale: 4-0 winst. De return in Nijmegen is slechts een formaliteit. Toch? Niet dus. Bij rust staat NEC al met 4-1 voor en heeft het nog drie kwartier voor twee doelpunten. Met hangen en wurgen overleeft Emmen. Op naar de finale.

De nul houden in eigen huis

Tegenstander in de finale is Sparta. Emmen begint nerveus aan de wedstrijd, maar bijt uiteindelijk van zich af. Het geluk is aan de zijde van Emmen, wanneer de videoscheidsrechter geen beslissing kan nemen over een mogelijke strafschop. Scheidsrechter Allard Lindhout oordeelt: geen strafschop. Emmen kruipt door het oog van de naald. Eindstand: 0-0.

De droom komt uit

Op Het Kasteel in Rotterdam moet het gebeuren. Maar ook hier begint Emmen zenuwachtig en komt op achterstand. Zo’n vijf minuten voor rust is het alweer gelijk. Na een uur spelen wordt het 1-2, tien minuten later zelfs 1-3. Sparta is verslagen. FC Emmen promoveert. Een volksfeest barst los.